Boekreview: "The 7 Habits of Highly Effective People" - Stephen R. Covey

"The 7 Habits of Highly Effective People" is een absolute klassieker als het over persoonlijke ontwikkeling gaat. Het werd meer dan 25 miljoen keer verkocht en de audio versie was het eerste non-fictie audioboek dat meer dan 1 miljoen keer verkocht werd. Maar wat maakt het zo populair?

Boek 7 The 7 Habits of highly effective people Stephen R. Covey

 

Artikel geschreven door Maarten De Block.

De principes die in het boek geïntroduceerd worden zijn tijdloos. Daarom is het boek uit 1989 vandaag nog altijd relevant. De auteur, Stephen Covey, brengt in de eerste plaats naar voor dat er andere perspectieven bestaan. Op deze manier worden de ogen van de lezer geopend voor de vele mogelijkheden en een nieuwe manier naar persoonlijk succes.

Volgens Covey wordt succes vooral beïnvloed door de persoonlijke prestatie. Succes kan bereikt worden door 7 principes na te streven.

De 7 principes

  1. proactieve levenshouding
  2. doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen)
  3. prioriteiten stellen
  4. streven naar gezamenlijk profijt (win-win)
  5. aandacht voor andermans belangen (empathie)
  6. profijt uit verschillen halen (synergie)
  7. voldoende rust nemen en ontspannen
     

Overvloed mentaliteit

Naast de 7 principes wordt nog een belangrijk concept geïntroduceerd: overvloed mentaliteit. Door uit te gaan van een wereld vol overvloed, neem je andere beslissingen dan uit te gaan van schaarste. Je gaat veel meer delen bij overvloed dan bij schaarste. Je gaat gemakkelijker andere mensen helpen. Je wordt vrijgeviger. Allemaal gedragingen die bijdragen tot het uitvoeren van de bovenstaande principes. Bij schaarste ga je bijvoorbeeld meer de neiging hebben om je eigen profijt te maximaliseren ten opzichte van een ander (win-lose in de plaats van win-win).

Het is ook gewoon leuker om met de overvloed mentaliteit in het leven te staan!

Hoe ik deze principes toepas

"The 7 Habits of Highly Effective People" is duidelijk een heel invloedrijk boek. De 7 principes lijken vandaag (30+ jaar later!) bijna vanzelfsprekend. Maar er is een verschil tussen het al ja-knikkend lezen van deze principes en er effectief naar te streven.

Op deze manier (probeer) ik de principes persoonlijk toe te passen:

  1. proactieve levenshouding: ik kijk altijd naar de toekomst. Ik leer uit de fouten die ik gemaakt heb, maar ik blijf er niet in hangen. Ik doe zoveel mogelijk goed van hetgeen waarop ik invloed heb, maar besef even goed dat er heel veel is waar ik geen invloed op heb. Ik volg zo weinig mogelijk nieuws. Het is meestal slecht nieuws en ik heb weinig tot geen invloed erop.
  2. doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen): een in Getting Things Done vaak ingezette techniek is in uitkomsten denken. Een project beschrijf ik vaak als een gewenste uitkomst. Bijvoorbeeld "Zorgvrije skivakantie met familie" in plaats van "Skivakantie", "Adviesraad met experten samengesteld" in plaats van "Adviesraad", etc. Daarnaast heb ik ook een stevige bucketlist waar ik regelmatig iets van verwezenlijk!
  3. prioriteiten stellen: hier gebruik ik ook de technieken aangereikt in Getting Things Done. Maar zelfs als expert in persoonlijke productiviteit is dit een dagelijkse uitdaging!
  4. streven naar gezamenlijk profijt (win-win): win-win is mijn leidraad in alle projecten en deals. Ik geloof niet in blind egoïsme, maar evenmin in blind altruïsme. Als je een situatie op lange termijn wil volhouden, dan moet er voor alle partijen een duidelijke win inzitten.
  5. aandacht voor andermans belangen (empathie): klinkt gemakkelijker dan het is. Iedereen heeft een eigen bril op. Deze is gebaseerd op de eigen ervaringen en cultuur. We denken heel snel iemand te begrijpen, maar dat is vaak niet zo.
  6. profijt uit verschillen halen (synergie): het heeft een dikke 30 jaar geduurd, maar ik weet ondertussen waar ik goed in ben en kan ook toegeven waar ik niet goed in ben. Hoe graag ik soms ook zou inspringen om mensen te helpen met iets waarmee ze vast zitten, als het niet in mijn sterktes valt; doe ik het niet. Omgekeerd ga ik op zoek naar mensen die mij kunnen helpen op vlakken waar ik zelf niet in uitblink (of gewoon niet graag doe). Gelukkig zijn mensen verschillend en hebben we met z'n allen heel verscheidene interesses!
  7. voldoende rust nemen en ontspannen: 'druk, druk, druk' wordt nog al te vaak gezien als iets om mee te pochen, al merk ik dat het stilaan aan het veranderen is. Er is een verplaatsing van focus op carrière naar meer balans. De vele burn-outs rond ons zullen hier vast mee te maken hebben. Ook voor mij persoonlijk bouw ik veel ontspanning en slaap in. Het effect is niet lagere productiviteit, in tegendeel, mijn werk is vaak beter en sneller bij voldoende ontspanning.
     

Mijn conclusie

Dit boek is een basiswerk. Honderden andere boeken rond persoonlijke ontwikkeling zijn ontstaan uit dit ene werk. Voor mij is het een must read/listen.
 

Verder lezen